Jak się bawią nastolatki w Kołobrzegu?

4

tak wygląda wymuszenie na wakacjach

Jeden z fanów na fanpage’a AVG.PL na Facebooku podesłał nam zdjęcie dotyczące nowej odsłony zagrożenia likejacking, które rozbisurmaniło się na tablicach facebookowych.

Niestety, choć piszemy o kolejnych mutacjach tego typu zagrożeń średnio co dwa-trzy tygodnie, w dalszym ciągu zdarzają się osoby, które dają się nabierać

Jak szaleje się w Kołobrzegu?

Schemat działania jest taki sam jak zwykle – na profilu znajomego widzimy treść, która podszywa się pod gorącego newsa z fałszywego portalu informacyjnego.

To co zwraca szczególną uwagę, to fakt, że zdjęcia sprawiają wrażenie mocno pornograficznych.

W momencie gdy klikniemy w link, staniemy się ofiarą ataku – wiadomość udostępni się na naszej stronie i znajomi pomyślą, że udostępniliśmy ją celowo.

Nie klikaj w co popadnie!

Warto w tym miejscu przytoczyć wypowiedź Arka Zakrzewskiego, naszego specjalisty pomocy technicznej, który wypowiedział się na łamach informacji prasowej, którą przygotowaliśmy, by bezzwłocznie powiadomić najważniejsze serwisy informacyjne:

– Co jakiś czas na tablicach facebookowych pojawiają się spreparowane wiadomości zawierające materiały wideo lub zdjęcia, które mają nas zachęcić do kliknięcia.  Pamiętajmy, że polityka Facebooka jest bardzo restrykcyjna jeżeli chodzi o eksponowanie nagości. Tak więc jeżeli widzimy tego typu wiadomości, zwłaszcza w materiałach informacyjnych, powinna się nam włączyć ostrzegawcza lampka. Choć pokusa kliknięcia może być bardzo duża, lepiej nie ryzykować.

Od siebie mogę tylko dodać, że jeżeli widzicie tak mocne zdjęcia na Facebooku, pamiętajcie, że władze portalu w temacie nagości i jej eksponowania są mocno, hmm… wiktoriańskie. Za szczyt perwersji uważają nawet fotki mam, które karmią swoje pociechy – Facebook usuwa takie wiadomości bezzwłocznie.

Więc jeżeli widzicie zdjęcie, które mogłoby stanowić obrazek otwierający jeden z popularnych portali erotycznych – na 99% jest to cyberprzekręt, który ma zachęcić Was do kliknięcia i zaśmiecenia tablicy Waszej i Waszych znajomych.

Jeżeli widzicie podobne zagrożenia – bezzwłocznie dajcie nam znać!

PS: Mariuszowi bardzo dziękujemy za podesłanie informacji, wędruje do niego pakiet gadżetów AVG.

___

Artykuł powstał dzięki CORE – polskiemu dystrybutorowi antywirusów AVAST i AVG. Wykorzystaj wielofunkcyjny antywirus AVG do pełnej ochrony Twojego komputera.
antywirus avg logo

 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Potrzebjesz pomocy z komputerem?

Skorzystaj z wiedzy ekspertów i zadaj pytanie.

Prowadzisz małą lub średnią firmę?

Pobierz Darmowy Ebook - Bezpieczna firma z AVG, który pomoże Ci zwiększyć bezpieczeństwo biznesu, zaoszczędzić czas oraz pieniądze.

Znajdziesz w nim ponad 30 konkretnych artykułów, dzięki którym dowiesz jak się jak szybko i łatwo, za pomocą darmowych narzędzi zadbać o takie rzeczy jak: polityka bezpiecznych haseł, backup cennych danych, blokowanie portów USB, korzystanie z pulpitu zdalnego, awaryjne odzyskiwanie danych... i wiele, wiele więcej!

Pobierz e-book teraz!

O Autorze

Avatar

PR & Marketing Manager. Pasjonat wszelakich ewolucji, wynalazków i mutacji ochrzczonych mianem e-commerce. Z wykształcenia filolog. Miłośnik gier strategicznych i solidnej fantastyki. Uzależniony od systemu walki Krav Maga.

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Radek Klimekszv Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
szv
Gość
szv

Proszę napiszcie procedurę powrotu do normalności na fejsie, gdy już sie kliknęło taki link. Co zrobić abym nie był narzędziem w rekach haka, jak to zniwelować.

szv
Gość
szv

Dodaj AVG jako i ja robię. Pozdrawiam Stanisław. 🙂

szv
Gość
szv

Proszę napiszcie procedurę powrotu do normalności na fejsie, gdy już sie kliknęło taki link. Co zrobić abym nie był narzędziem w rekach haka, jak to zniwelować.

Radek Klimek
Gość
Radek Klimek

Cześć, jeżeli już kliknąłeś i potwierdziłeś link i widzisz go na swojej tablicy powinieneś: 1) Niezwłocznie zaznaczyć opcję zgłoszenia do Facebooka w poście. 2) Usunąć link ze swojej tablicy. 3) Jeżeli widzisz to samo u znajomych – poproś ich o zgłoszenie i usunięcie. 4) Sprawdź, czy nie masz zainstalowanych niechcianych aplikacji bezpośrednio w swoim profilu, tutaj jest to bardzo ciekawie opisane: http://www.trochetechniki.p…5) Warto przeskanować (na wszelki wypadek) komputer programem antywirusowym.

Radek Klimek
Gość
Radek Klimek

Mam nadzieję, że do czegoś się przydałem. Pozdrawiam również 🙂

Podobał Ci się ten tekst? Dołącz do nas na Facebooku i nie przegap NOWYCH artykułów!
Polub AVG na Facebooku