Zapisz się na newsletter i nie przegap
nowych wpisów dotyczących bezpieczeństwa!

Zobacz kto oglądał Twój profil na Facebooku – uwaga na nowy przekręt!

18

To chyba jedna z najbardziej pożądanych funkcji, których brakuje na Facebooku – możliwość sprawdzenia, któż to zaglądał na nasz profil. Znamy to z takich portali jak fotka.pl czy NaszaKlasa.pl.

Co dużo mówić, taka funkcja łechce próżność i podbudowuje ego 🙂

Piszę o tym, bo w ciągu ostatniego tygodnia dostaliśmy bardzo dużo sygnałów od naszych fanów w związku z fałszywymi postami (widocznymi w grupach zainteresowań), które rzekomo miały umożliwić sprawdzenie, kto zaglądał na nasz profil: 

Czy można sprawdzić, kto odwiedzał Twój profil na Facebooku?

Post jest dodany przez osobę, którą możesz mieć w znajomych. Tło „aplikacji” zdaje się sugerować, że możliwość kto sprawdził Twój profil rzeczywiście istnieje. Zwróć jedna uwagę na podejrzany adres linku.

Co ważne – posty były „publikowane” przez znajomych (jeżeli klikniemy i zainstalujemy fałszywą aplikację – nasze konto staje się źródłem spamu) – w związku z czym budziły duże zaufanie.

Cały przekaz był wzmocniony przerobionym printscreenem, który zdawał się sugerować, że nowy „dodatek” jest w pełni wspieraną funkcją (podobnie jak w przypadku takich „instrukcji”, których można znaleźć pełno w internecie):

jak sprawdzić kto sprawdzał profil na Facebooku?

Aplikacja może Cię prosić o ponowne zalogowanie – gdy się zgadzasz, automatycznie rozsiewasz SPAM.

Kiedy będzie można sprawdzić, kto oglądał mój profil na Facebooku?

Niestety póki co nie zanosi się na to, by Facebook udostępnił taką możliwość (jako w pełni zaimpletowany dodatek) – z racji rozbudowania serwisu anonimowość jest stawiana na pierwszym miejscu.

Jeżeli pojawiają się informacje dotyczące tej możliwości – to raczej w formie żartu (tutaj akurat przykład Prima Aprillis).

Ktoś odwiedzał mój profil? Uważaj na takie posty!

Kiedy widzisz na Facebooku post poruszający podobną tematykę (odwiedzin, brutalny wypadek, fragment filmu porno,  wszelkiego typu wpadki na studniówkach, weselach, wycieczkach) – pierwsza zasada – NIE KLIKAJ!

Jeżeli jesteś stale zalogowany do swojego facebookowego konta wystarczy moment, by rozesłać fałszywe posty wśród swoich znajomych.

Każdy taki post powinien wzmóc Twoją czujność – zwróć szczególną uwagę na jego adres – większość fałszywek łatwo rozpoznać po trudnym i nic nie mówiącym linku:

Łatwo sprawdzić po linku czy to działa.

Gdy widzisz podobną nazwę linku – powinna Ci się zapalić czerwona lampka.

Co równie ważne – jeżeli widzisz, że posty takie są udostępniane z konta znajomego – napisz do niego i zapytaj, czy rzeczywiście chciał to zamieścić. Jeżeli nie – niezwłocznie go poinformuj, że dał się „nabrać”.

Napisz w komentarzu, czy widziałeś ostatnio podobne posty na tablicach swoich znajomych!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

O Autorze

PR & Marketing Manager. Pasjonat wszelakich ewolucji, wynalazków i mutacji ochrzczonych mianem e-commerce. Z wykształcenia filolog. Miłośnik gier strategicznych i solidnej fantastyki. Uzależniony od systemu walki Krav Maga.

18 komentarzy

  1. Rzeczywiście – takie posty widywałem. Jednak mam niski próg ciekawości ( poza swoimi zainteresowaniami) więc udało mi się uniknąć zagrożenia. Dziękuję za ostrzeżenie.

  2. coraz częściej widuję takie posty publikowane przez moich znajomych a co bardziej niepokojące popularne są też posty „wygrałe(a)m samsunga galaxy S6 lub iphone 6, właśnie mi go przysłali” ze zdjęciem rzekomej wygranej i linkiem do kliknięcia, ja nie jestem tak naiwny żeby dać się na to nabrać ale niektórzy mogą się na tym przejechać

  3. Ja również takie posty widuję prawie codziennie łącznie z innymi postami odnośnie jakichś doładowań, wygranych a nawet wypadków i skandali. Dziwne, że ludzie cały czas się na to nabierają. Na koncie moich braci również są takie posty wyświetlane. Ciekawi mnie jak pozbyć się tego syfu… Czy wystarczy np usunąć aplikację z facebooka czy może sprawę załatwi skanowanie komputera programem typu SpyHunter?

    • Hej, napiszemy za niedługo o tym osobny artykuł. Część tych rzeczy działa jak zwykła aplikacja – wystarczy ją odinstalować w panelu Facebooka. Tak jak napisał niżej Mateusz – pierwsze co powinniśmy zrobić po kliknięciu to zmienić hasło.

  4. Mateusz Marchowski on

    a skolei widziałem dość często spam typu rozdajemy samsung s6
    według mnie jest to przejęcie konta jeśli jest taka możliwość dobrze jest zmienić hasła

    • Cześć Mateusz – BARDZO SŁUSZNA UWAGA! Dzięki za ten komentarz – w pisaniu artykułu zgubiła mnie rutyna, niektóre rzeczy wydają się tak oczywiste, że nawet o nich nie wspominam. W tym wypadku zapomniałem napisać właśnie o tym, że może to być próba wyłudzenia hasła. Po kliknięciu, dla bezpieczeństwa, oczywiście warto zmienić hasło.

  5. Ja też już setki razy widziałem taki spam. Albo też oprócz Samsunga Galaxy S6 można było zgarnąć Iphone’a 6, lub Karton Lays. Wówczas jak pojawiła się lista 3 zwycięzców chipsów, to drugi link zawsze przekierowywał na profil użytkownika, który to kliknął i dlatego wszyscy, którzy brali udział w tym konkursie myśleli, że wygrali

  6. Tych śmieci coraz więcej – każdy to widzi… Ale na czym polega ‚przekręt’? Co traci lamer, który da się nabrać i co zyskuje śmieć, który to wprowadza do sieci?

    • Zyskuje dane logowania użytkownika. Jeżeli pojawia się fałszywe okienko, podajemy tam login i hasło – wtedy profil można wykorzystać na dziesiątki sposobów, nie mówiąc o dostępie do wszystkich prywatnych zdjęć i wiadomości.

  7. Coraz nowe metody spamowania po prostu. I to jeszcze po części z winy użytkownika, ponieważ sam akceptuje to. Z drugiej strony takie „gadżety” wprowadzają mniej uważne osoby w błąd po prostu.

Skomentuj

Podobał Ci się ten tekst? Dołącz do nas na Facebooku i nie przegap NOWYCH artykułów!
Polub AVG na Facebooku